Chameacyparis (Cypres) – Perry

Chameacyparis (Cypres) – Perry

Het verhaal van deze chameacyparis of cypres begint in 2009 op een plek waar je geen bonsai of startmateriaal verwacht te vinden.

In 2009 kocht ik deze boom bij een kwekerij in de buurt voor niet al te veel geld. De boom was tientallen jaren gebruikt als “moerboom” om stek materiaal van af te halen.

chameacyparis bij de kwekerij in 2009

In 2009 is de boom in een trainings pot gezet en is de top ingekort. Takken die niet nodig zijn zijn verwijdert en de boom is schoongemaakt. De reis is begonnen.

De chameacyparis is een kopje kleiner gemaakt en het loof dichter bij de stam gebracht

De boom groeide goed, maar ergens stoorde er iets. Ik vond de boom te hoog en in 2012 heb ik de stap genomen om de boom nogmaals in te korten.

Nogmaals de top van deze chameacyparis eruit geknipt voor een betere taps toelopende stam.

Door deze ingreep moest ik de boom weer flink uit laten groeien en in 2013 was de boom weer vol genoeg om een eerste vorming te doen.

De chameacyparis laat sinds 2015 voor het eerste de potentie zien.

Pas in februari 2015 heb ik de boom weer een vorming gegeven. In maart van dat jaar kreeg ik de kans om een workshop te doen bij de Bonsaihut met Taiga Urushibata, een jonge Japanse bonsai-meester. Die kans heb ik aangegrepen en voor de gelegenheid heb ik de boom tot in detail uitbedraad. Taiga was hier erg blij mee. Hij vond de boom Kokufu waardig en zou het helemaal niet erg vinden om deze boom in de koffer mee te nemen naar Japan.

” Taiga vond de boom Kokofu waardig en wilde hem in zijn koffer meenemen terug naar Japan. ”

De chameacyparis na eigen stilering in 2015
De boom uitgevormd door mij in Februari 2015
Taiga Urushibata in de Bonsaihut snoeit en styled de chameacyparis.
Taiga Urushibata in de Bonsaihut snoeit en stileert de chameacyparis.
De chameacyparis na styling door Taiga Urushibata
De boom na het uitvormen door Taiga- Bonsaihut/2015

Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry’s standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book.

Abc Company

CEO

Nu de boom zijn eindfase heeft bereikt wordt het tijd voor een mooie Japanse schaal. In 2018 is de boom verpot in een mooie Tokoname schaal en daar staat ie tot op heden nog steeds in.

De chameacyparis in 2018 in zijn authentieke Tokoname pot
Opstelling van de Chameacyparis op de show van Bonsai van het Westen 2022.
Opstelling van de Chameacyparis op de show van Bonsai van het Westen 2022.

Deze boom is een van de inzendingen die te zien is op de bonsai show Bonsai van het Westen 2022 in Delft. De Bonsaihut heeft op deze show meerdere inzendingen van cursisten. Op de pagina bonsai van het westen kunt u de overige inzendingen bekijken. Kan uw bonsai kennis wel een boost gebruiken en wilt u uw bomen ook naar een volgend niveau tillen? Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden via ons contactformulier of bel ons.