Barebone Acer Burgerianum

Deze barebone acer burgerianum is in Januari 2011 geïmporteerd vanuit Japan. De boom is ongeveer 50 centimeter hoog en heeft een voet van ongeveer 45 centimeter. Een barebone met deze maten is vooralsnog erg lastig te krijgen in Europa. Wellicht zal dit in de toekomst veranderen. De boom is wat diep opgepot om zo de optimale omstandigheden te creëren voor een goede wortelzetting. Bij een toekomstige verpotting zal de boom weer iets hoger in de pot komen te staan.

Barebone Acer Burgerianum
Januari 2011

De boom is opgepot in akadama en mag dit seizoen rustig opstarten. Wanneer deze bomen geimporteerd worden zijn ze niet ruim voorzien van wortels. Gezien de omvang van de boom zal dit over het algemeen niet een groot probleem zijn. De boom kan door zijn omvang erg veel reserves opslaan. Ik verwacht dan ook de dat de boom een voortvarende start zal maken. Als je de kans hebt om een dergelijke boom aan te schaffen, is het belangrijk om een keuze te maken voor een boom met een goede takzetting en weinig of geen wonden.

Indien de primaire vertakking al aanwezig is zal je met zo een project eerder resultaat hebben dan wanneer je één of meerdere primaire takken aan de boom moet laten groeien. Dit scheelt al snel enkele jaren. Ook een exemplaar met grote wonden geeft al snel als nadeel dat het vaak meerdere jaren duurt voordat de wonden zijn genezen.

De boom zal aanvankelijk helemaal met rust worden gelaten totdat er een goede groei waarneembaar is. Pas na het afharden van de bladeren zal er worden gestart met een milde vloeibare mest. Later in het seizoen zal de boom een weinig vaste bemesting krijgen. Dan zal ook duidelijk zijn waar de boom is uitgelopen en waar de komende jaren, met behulp van diverse technieken, uitloop geforceerd zal moeten worden.

De acer begin Juni 2011
En hier de boom een maandje later, Augustus 2011

Inmiddels zijn we een paar maanden verder en is het augustus. De boom is erg goed uitgelopen. Beter nog dan ik verwachtte. Overal is nieuwe groei ontstaan, er was meer dan voldoende uitloop om alle gewenste secundaire takken te kiezen die ik wilde hebben. Alle uitloop min of meer ook op de juiste plaatsen waar ze moesten staan.

“Zeker op zonnige dagen waarbij er af en toe regen valt kan het verdikken erg snel gaan. Zo ook het ingroeien. Wanneer je dit wekelijks zal controleren kan het weleens te laat zijn.”

Midden zomer explodeerde de boom, schijnbaar had de boom tot dan toe zijn werk ondergronds gedaan en liet hij nu zien wat hij bovengronds kon. Inmiddels groeit de boom zo hard dat de bedrading na een week fors ingroeit en weer vervangen moet worden. Takken fixeren vrij snel en met twee a drie keer bedraden blijft de tak op zijn plaats staan. Hieronder is goed te zien hoe snel de takken groeien, maar ook verdikken.

Dit in augustus, te bedenken dat de echte verdikking pas in het najaar zal gebeuren. Door de draad in te laten groeien wordt de tak gefixeerd. De sporen die dit nalaat zijn niet zo ernstig dat deze zichtbaar zullen blijven. Zodra de boom, over een paar jaar met dit tempo, klaar staat zal er van deze ingroei sporen weinig meer te zien zijn. Toch is het zaak om dit proces wel goed in de gaten te houden. Zeker op zonnige dagen waarbij er af en toe regen valt kan het verdikken erg snel gaan. Zo ook het ingroeien. Wanneer je dit wekelijks zal controleren kan het weleens te laat zijn. Een draad die te ver ingegroeid is kan blijvende, zichtbare, schade aanbrengen.

Augustus 2011

In het najaar, wanneer de boom stil staat, zullen de takken ingekort worden. Niet volledig tot het punt wat gewenst is. Dit doen we pas in het voorjaar wanneer de boom uitloopt. Hiermee voorkomen we dat jonge takken te ver indrogen. Tevens voorkom je hiermee dat wonden geïnfecteerd kunnen raken in de winter. De boom zal in het voorjaar direct aan het werk gaan om verse wonden te overgroeien.

Januari 2012

De acer is begin Januari gesnoeid en bedraad. De takken zijn in het seizoen al bedraad en op de plaats gezet waar ze moeten komen. Ook is er toen al beweging in de takken gebracht. Dit is voor een groot deel gefixeerd. Om nu te voorkomen dat deze takken zich toch weer oprichten en/of strekken worden ze nu nogmaals in de draad gezet.

We slaan een stukje over en zien de boom hier in augustus 2015. De afgelopen twee jaar is een herhaling van zetten geweest. Bedraden, ontbladeren in de zomer, snoei in het najaar en weer bedraden. In de zomer van 2015 was het weer zo ver. De boom werd uit zijn jas geholpen om weer een nieuwe generatie takken te forceren. Inmiddels begint de boom een beetje vorm te krijgen.

Juni 2015
Na het ontbladeren is de progressie duidelijk te zien

De vertakking wordt steeds fijner en de hoofdtakken verdikken goed. De boom wordt nu gesnoeid en kan dan aan een nieuwe groeispurt beginnen. We hebben nog een paar maanden groei en het licht is erg intensief. De boom kan nu dus uitlopen met korte internodiën. Komende winter zal de boom weer gesnoeid en bedraad worden. Nieuwe uitloop zal dan op zijn plaats worden gezet.

Hierboven de boom in januari 2016.

Wordt vervolgd.