Azalea import uit Japan

In het voorjaar van 2009 kreeg ik de gelegenheid om deze Azalea import uit Japan aan te schaffen. De boom was zojuist overgekomen met, zoals je ziet, weinig blad aan de boom. 

De meeste bomen worden in de rustperiode verscheept en de azalea had redelijk wat blad laten vallen. Wel zat de boom vol met bloemknoppen. Omdat ik deze azalea snel op een fatsoenlijk niveau wilde hebben, heb ik een plan gemaakt voor de komende jaren. Als eerste heb ik de bloemknoppen verwijdert, hierdoor hoeft de boom geen energie in de groei en bloei van de bloemen te steken. Dit komt het herstel en de groei van de boom ten goede. Enkele knoppen zijn blijven staan om de kleur van de bloemen te zien. Hierdoor kan ik zien wanneer de boom uitgebloeid is. Na de bloei kan de boom dan verpot worden.

Azalea import uit Japan
Zojuist geïmporteerde azalea
De boom is helemaal kaal gezet

Zodra duidelijk was dat de boom uit zijn bloeistadium was is al het blad van de boom verwijdert. Dit om nieuwe uitloop te stimuleren waaruit dan een selectie gemaakt kan worden. Veel bonsaiisten hebben angst om een azalea kaal te zetten. Dit is echter ongegrond want een azalea is een hele sterke boom die makkelijk knoppen maakt. Ook op het oude hout.

Wanneer je de boom onder de juiste omstandigheden kunt houden, en op het juiste moment de ingrepen doet kan er weinig mis gaan. Ook in de top maakt de azalea makkelijk veel scheuten aan. Dit ondanks het feit dat de top van een azalea niet dominant is zoals bij veel andere bomen.

Een paar dagen na het ontbladeren zie je al nieuwe scheuten ontstaan. Afhankelijk van de gezondheid en de reserves zullen deze minuscule puntjes zich in de komende weken ontwikkelen tot volwaardige uitlopers. Na enige weken zijn de scheuten volgroeid en is het duidelijk waar deze zich zullen ontwikkelen tot nieuwe twijgjes met blaadjes. Het is nu tijd om een selectie te maken. Op de plaatsen waar een tak niet gewenst is haal je de scheut weg. Deze knip je weg. De kleine scheutjes veeg je  met een pincet of houtje zo van de tak of stam.

knoppen vormen zich makkelijk op jong en oud hout

“Veel bonsaiisten hebben angst om een azalea kaal te zetten. Dit is echter ongegrond want een azalea is een hele sterke boom die makkelijk knoppen maakt.”

Zeker op de stam, waar zich ook nieuwe scheuten vormen, haal je deze weg. De outline van de boom staat immers al en alle scheuten die zich kunnen ontwikkelen vragen om energie van de boom.

De eerste twijgen beginnen weer te vormen

Een beetje afhankelijk van de weersomstandigheden zullen de scheutjes zich snel gaan ontwikkelen. Na nog een paar weken zijn de meeste knoppen uitgelopen en zie je de boom weer langzaam groen worden. Nog steeds worden er incidenteel in de boom knoppen gevormd. Het is zaak om dit goed in de gaten te houden want de ontwikkeling gaat nu razendsnel. Voordat je het weet staat er al een twijg op een plaats waar je deze niet wilt hebben.

Wanneer de boom ontdaan is van zijn bladeren is het beter om niet te mesten. Dit doe je pas weer wanneer de meeste knoppen zijn verschenen. Bouw de bemesting langzaam op. Op het moment dat de knoppen zich ontvouwen is het tijd om de bemesting in stappen naar een hoog niveau te brengen. Gebruik voor dit doel een goede organische mest die niet te scherp is.

Plan je bemesting zo dat wanneer de meeste blaadjes zich hebben ontvouwen je op de top van je bemesting zit. De boom kan deze voeding op dat moment optimaal benutten. Ook een regelmatige bladbemesting doet de boom zichtbaar goed. Hij zal je belonen met een uitbundige groei.

De boom is nu klaar voor een pot. Mede dankzij de importmaatregelen is het bij veel uit het oosten geïmporteerde bomen beter om de boom, zodra de situatie van de boom dit toe laat, te verpotten. Een grote azalea is een redelijk imposante boom dus is er een keuze gemaakt voor een vrij rustige pot. Het doel is om de boom alle aandacht te geven. Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om een balans te zoeken en boom en pot evenveel aandacht te geven. Een onrustig in het oog springende pot is echter ” not done”.

Rustige ongeglazuurde pot

In dit geval is er gekozen voor een pot die de boom wel ondersteunt maar niet alle aandacht op eist. De pot is niet extreem klein, dit omdat een azalea in het hoog seizoen op warme dagen wel wat water verbruikt. Wanneer de boom in de toekomst in bloei staat zal deze alle aandacht naar zich toetrekken en wanneer de bloei voorbij is zal de pot niet de overhand in de compositie krijgen.

Uiteraard is de boom niet in hetzelfde seizoen verpot. Alhoewel veel literatuur en bonsai liefhebbers er op wijzen dat je een azalea in de zomer, na de bloei, moet verpotten kan dit ook prima in het vroege voorjaar voor de bloei. Doe dit echter alleen wanneer de boom gezond is en wanneer je de boom dat seizoen niet wil laten bloeien. Ook in dit geval zijn alle knoppen, tot op een paar, verwijdert. Wacht met het verpotten totdat de boom actief is en je ziet dat de boom goed groeit.

Na de verpotting in 2010
Een maand later beginnen we met de bemesting

Enige weken na een verpotting kan je weer beginnen met mesten. In dit geval werd de boom een seizoen met rust gelaten om te herstellen van alle ingrepen. De paar knoppen laten zien hoe de bloemen er in de toekomst uit zullen zien en laten je zien in welke fase de boom zit. Voer na de bloei de bemesting op en snoei de nieuwe uitloop die ontstaat op de plaatsen waar je deze niet wilt hebben. De groeiwijze van een azalea voorziet in, gezonde toestand, uitlopers die vaak vanuit een punt vertrekken. Deze ” knopen”, waarbij soms wel vijf twijgen vanuit een punt groeien, zijn niet gewenst. Selecteer degene die je wilt houden en knip de andere weg..

Hier is de vorm en de kleur van de bloemen te zien. Omdat er bij de start van deze boom een keuze voor groei is gemaakt was dit tot nu toe niet zichtbaar. Weliswaar kan je, wanneer je de soortnaam weet, op internet of in documentatie een foto van deze bloemen opzoeken, maar het blijft toch altijd weer verassend om dit ook aan je eigen boom te zien.

Er zijn veel soorten azalea’s en deze worden door veel kwekers gekweekt. Het is dus altijd mogelijk dat er een lichte afwijking in zit.

Detail opname van de bloemen

De boom zal in de komende maanden mogen uitgroeien en nieuwe knoppen zetten. Volgend seizoen mag de boom volledig bloeien. Een gezonde azalea zal veel bloemknoppen geven. In deze knoppen zal een selectie worden gemaakt om te voorkomen dat het een bloementrol zal worden. Ook verdeel je, met het maken van een bloemknopselectie, het evenwicht van de reserves en energie over de boom. Immers niet alle reserves zullen voor de bloei worden gebruikt en hiermee voorkom je dat je de boom uitput.

De boom is nog in opbouw en we zoeken naar een balans tussen groei en bloei. Volgend seizoen zal de azalea opnieuw gesnoeid worden. Daarbij zal de boom ook weer worden bedraad en doorgevormd. Dan zal zichtbaar worden welke progressie de boom door het gerichte plan heeft gemaakt. De boom is januari 2012 bedraad. Hierbij is de boom niet gesnoeid.  Op voorbereiding op het bedraden is de boom het vorig jaar aan het eind van het seizoen geplukt. 

Hierbij is al het blad wat binnen in de boom groeit verwijdert. Aan alle twijgen en takken zijn de eindblaadjes blijven zitten. Het resultaat hiervan is dat er uitloop op de tak geforceerd wordt wat dichter bij de stam zit. Wanneer de boom nu in 2012 opstart zullen de eindblaadjes gesnoeid worden. Knopvorming verder terug op de tak is het doel van deze actie. Wanneer de boom voorspoedig groeit wordt het mogelijk om mooie dichte plateaus te bouwen.


Begin 2014 is de boom verpot in een nieuwe schaal van Bryan Allbright. De oude schaal was van een slechte kwaliteit en begon af te bladderen. De boom is uit het draad gehaald. Omdat het een warm voorjaar is geweest begint de boom al vroeg met de bloei. De vele bloemknoppen staan op uitkomen en zullen ongetwijfeld voor een mooi plaatje zorgen.

Wordt vervolgd.