Deze azalea dubbelstam kwam hier in 2009 volledig kaal binnen. Enkel wat bloemknoppen stonden erop. Na enige weken begonnen zich nieuwe knopjes te ontwikkelen en werd het boompje tegen een zuidmuur in de zon gezet. Dat gaf de boom een boost en met nog een paar weken stond hij weer volledig in het blad.
De boom werd na het uitlopen flink gemest om een goede groei te stimuleren. Een azalea kan je mesten met abrakas of met speciale azaleamest. Het is wel een beetje oppassen met de hoeveelheid mest die je oplegt. Azalea laat zich makkelijk overbemesten wat resulteert in een verhoging van de zuurgraad van de grond. De boom heeft dan ook snel een gebrek aan diverse mineralen. Om dit aan te vullen is Matsu algen een uitstekend product.
Een ijzer/mangaan en gebrek bij een azalea laat zich herkennen aan vergeling van het blad. Dit gebeurt van binnenuit. De bladeren vertonen naar buiten toe meer groen. Een ijzergebrek gaat vaak samen met een gebrek aan meerdere mineralen zoals bv. magnesium of ijzergebrek kan je oplossen door het toedienen van ijzer in chelaat vorm. Pas hier wel mee op want te veel is niet goed voor de boom. Een ander verschijnsel van een overbemesting laat zich zien door een extreme donker groene verkleuring van het blad.
Hier een detail opname van de stam. Hoewel het lijkt of de twee stammen onder (menselijke) dwang zijn gefuseerd, blijkt dit bij nader onderzoek toch niet zo te zijn. De stammen dansen als het ware om elkaar heen en volgen elkaars beweging.
Hoewel het bij een satsuki azalea erg lastig is om uit te zoeken welke ondersoort het betreft viel dit met deze gelukkig mee. Deze Kakuo geeft een rose bloem en heeft wat kleine ronde blaadjes. Vanwege de vele kwekers die zich met deze soort bezighouden kunnen er onderling toch lichte verschillen in bloemkleur en tekening voordoen. De boom is ver gevordert maar heeft nog wel wat verfijning nodig. De top van de hoofdstam mag meer naar links uitgroeien, en de onderste takken kunnen wel wat verfijning gebruiken. Daarnaast zal er in de toekomst gewerkt gaan worden aan de opbouw van plateaus in de boom.
Na de voorspoedige groei, welke de boom in 2009 liet zien, werd het tijd om de boom te verpotten. Er werd daarbij gekozen voor een niet al te opvallende schaal van Klika. Hierdoor komt het accent meer op de boom te liggen, terwijl de kleuren van de schaal sterk contrasteren met de kleur van de bloemen. Hieronder zie je de boom aan het begin van 2010, vlak na de verpotting.
De boom in bloei. Let op dat er op de onderste takken minder bloemen staan. Om deze te versterken zijn de meeste bloemknoppen verwijdert. Door de hele boom zijn er veel knoppen verwijdert. Dit om de boom meer groeikracht te geven en toch, gedeeltelijk, van de bloemenpracht te kunnen genieten. Om een goede verdeling en een langere bloei te forceren is het goed om een selectie in het aantal bloemknoppen te maken. Door hierbij de grootste knoppen te verwijderen, en de kleine te behouden, blijven de bloemen wat beter in verhouding. De boom heeft een aantal ingrepen kort na elkaar ondergaan. Daarom zullen de bloemknoppen die zich dit seizoen hebben gevormd grotendeels verwijdert worden. Dat betekent dat de boom het volgende seizoen niet zoveel bloemen zal dragen. De groeikracht, die hiermee wordt gespaard, zal ten goede van de groei van het groen komen. Hierdoor zullen de onderste takken worden versterkt en zal er gerichter aan de opbouw van de boom gewerkt kunnen worden.
Het was niet het plan om de boom dit jaar, 2011,te laten bloeien, maar het zag er allemaal gezond uit dus heb ik niet alle knoppen verwijdert. De boom groeit goed en komt steeds voller te staan. Volgend jaar zal ik de boom snoeien en na de bloei eventueel een volledige bladsnoei geven.
In 2012 ging het plots wat minder met de boom. Een stevige bemesting, gevolgd door droogte, was voor de boom reden om een aantal wortels dood te laten gaan. Deze wortels zijn vervolgens in een natte periode gaan rotten. Hierdoor verloor een belangrijke tak aan de rechterkant veel blad en vitaliteit. Ik heb de boom daarop verpot en weer terug gezet in zijn oude pot. Deze pot is wat dieper en er kan meer kanuma in. Hierdoor is er wat meer stabiliteit, en blijft de vochtigheid wat constant. Volgend seizoen werken aan herstel om deze kale plaats weer mooi dicht te laten groeien.
(van de schrik heb ik niet eens een foto gemaakt dit jaar)
De azalea heeft een tijdje staan kwakkelen en heeft een paar jaar ongemoeid mogen groeien. Natuurlijk zijn wel de vruchten na de bloei verwijdert en werd de boom licht gesnoeid na de bloei. Nu in 2016 is het tijd voor de volgende stap. De boom heeft uitbundig gebloeid en groeit hard. Tijd om de boom te verpotten en drastisch te snoeien.
De wortels zijn toegenomen en lijken zich hersteld te hebben. Toch laat de boom af en toe wat gele plekken zien. Nu de grond weer beter doorlaatbaar is en de wortels weer kunnen groeien hoop ik dat dit beter wordt.
Wordt vervolgd.