< Zo, nu weet ik alles!

Zo nu weet je ongeveer een beetje hoe een bonsai eruit hoort te zien. Veel zaken en aspecten waar je op moet letten bij het kopen of kweken / trainen van een goede bonsai. Maar er is meer.

Nog meer?

Ja ik heb hierboven veelal de fysieke aspecten van bonsai belicht. Er zijn nog de regels en esthetische aspecten van bonsai. De regels zijn er als richtlijnen. Tenminste daar zijn veel bonsaiïsten het over eens. Van mij mag je zelf beoordelen of dit oordeel er is om de tekortkomingen in het materiaal te vergoelijken of dat veel van deze regels, die door vele eeuwen van bonsaicultuur door de grondleggers zijn vastgelegd, hout snijden.

Een ding kan ik je wel zeggen: wanneer je bovenstaande meest fysieke beschrijving in acht neemt en daarbij de regels en de esthetiek in acht neemt bij de beoordeling van een aan te schaffen bonsai dan zullen er maar weinig bomen op de wereld zijn die beantwoorden aan het ideale beeld.

Toch denk ik dat het zaak is om het hoogst mogelijke na te streven. Dit is een van de redenen waarom bonsai als hobby zo interessant is. Een boom is nooit “af”. De boom stopt immers nooit met groeien en het zal zeker, over jaren, mogelijk zijn om de boom te verbeteren in zijn weergave als bonsai. Veel bomen zijn in de loop der jaren verbeterd, of zelfs compleet hervormd om dit te bereiken. Wanneer je oude brochures of vroege foto’s van bomen ziet zal het vaak zijn dat de boom er, na jaren groeien en door verandering van eigenaar, anders uitziet. Dit is denk ik een van de aantrekkelijke zaken van bonsai. Een boom evolueert en niet zelden de bonsaiïst met hem.

Zoals ik al aangaf is er nog meer waar je op mag letten wanneer je een bonsai aanschaft. De zogenaamde esthetische aspecten zijn erg belangrijk in bonsai. Voor mij is er vaak een overlap in de regels waaraan een bonsai moet voldoen en deze esthetische aspecten. Ik noem bijvoorbeeld de balans in een boom en de negatieve ruimten. Laten we beginnen met de balans.

Acer