< Bonsai of startmateriaal?

BONSAI

Er zijn diverse manieren om met bonsai te starten. Je kunt bijvoorbeeld een bonsai kopen die al  “klaar”  is. Dit is de kostbaarste manier, maar kan veel voldoening geven. Hou er wel rekening mee dat een bonsai nooit “af” is. 

Een bonsai heeft onderhoud en verzorging nodig. Veel bonsai, die in handen van onervaren eigenaren komen, raken in verval door gebrek aan kennis. De eigenaar probeert jaar op jaar de boom op topniveau te houden en zal de boom weinig kans geven om te groeien. Dit zal op den duur de gezondheid van de boom beïnvloeden. 

Koop je een volwaardige bonsai, leer dan hoe je er mee om moet gaan door cursus te volgen bij een ervaren bonsaiist of goede bonsai studio

 

PRE-BONSAI 

Een andere manier is om een pre-bonsai te kopen. Dit zijn bomen die vaak al een aantal vormingen achter de rug hebben. Het is aan jou om de boom verder te trainen en te verfijnen. 

Deze weg is minder kostbaar dan het kopen van een kant en klare bonsai. Je krijgt met meer specifieke aspecten te maken en je zal meer inzicht krijgen in de vele facetten van bonsai. Door het opdoen van deze kennis zal je, uiteindelijk, een beter resultaat met je boom bereiken.

Pre bonsai Kwee

 

Startmateriaal van kwekerij

START MATERIAAL

Veelal begint de carrière van een bonsai uit startmateriaal. Met startmateriaal wordt een ruwe boom of plant bedoelt die door een bonsaiist d.m.v. vele technieken tot een bonsai wordt gemaakt. Het materiaal kan van alles zijn en overal vandaan komen. Het kan speciaal doorgekweekt materiaal  zijn, maar ook een voor bonsai geschikte plant of boom die uit het tuincentrum komt.

Niet zelden staat in een tuin ook een boom of plant die specifieke aspecten laat zien waardoor hij omgevormd kan worden tot bonsai. Bij de wat oudere huizen, waar de tuin al jaren geleden is aangelegd, kan het voorkomen dat je een boom of struik tegen komt die al jaren door de eigenaar  “kort” wordt gehouden. Het is dan aan jou om de bonsai in het ruwe materiaal te herkennen.

 

YAMADORI

Yamadori is apart door de natuur gevormd startmateriaal. Het woord betekent letterlijk: van de berg genomen. In het begin van de bonsai geschiedenis trok men er al op uit om kwalitatief hoogwaardig materiaal te verkrijgen wat al veel aspecten laat zien die bij bonsai gewenst zijn. In het land van herkomst, Japan, zullen niet veel yamadori meer voorkomen. Veel is weggegraven en de plaatsen waar nog specifieke soorten staan zijn natuur gebieden en worden beschermt. Vaak is het strafbaar om zomaar ergens een boom uit te graven. Zonder de benodigde kennis zal je het doodvonnis van de boom tekenen als je die zonder meer uitgraaft.

In Europa zijn vele specialisten die deze bomen aanbieden. Ook de soorten zijn talrijk. Zonder enige voorkennis en begeleiding is het echter erg lastig om de volle potentie in het ruwe materiaal te herkennen. Ik raad je dan ook aan, wanneer je dit niet beheerst, om les te nemen bij iemand die het klappen van de zweep kent. Bij veel bonsai studio’s kun je onder begeleiding een boom vormen. Vaak bieden deze studio’s ook materiaal en gereedschappen aan.

 

De aanschaf van materiaal uit een tuincentrum is het goedkoopst. Het mist echter ook vaak de potentie om een mooie bonsai te worden. Speciaal gekweekt materiaal is kostbaarder maar zorgt ervoor dat je eerder kunt genieten van een bonsai. Prebonsai, startmateriaal wat al wat verder is door gekweekt, zal eerder resultaat geven dan een ruwe boom. De kostbaarste startbomen zijn de yamadori. Vaak hebben deze al oude bomen een hele weg afgelegd voordat ze in jouw tuin staan te pronken.

Yamadori: van de berg genomen.

BONSAI leren

Als je in staat bent om een ruwe plant of boom goed te beoordelen is startmateriaal veelal de goedkoopste manier om met bonsai te beginnen. Het is niet eenvoudig om uit een wirwar van loof en takken de boom te “lezen”. Kun je dit niet, dan is het beter om dit door iemand met voldoende kennis te laten doen. Je gaat immers jaren voor de boom zorgen en bij die verzorging horen ook kosten. De kosten van het onderhoud, draad, grondmedium en misschien wel een mooie pot.

Heb je twijfels bij het materiaal? Laat het dan staan. Beter één goede boom per jaar dan vijf zonder potentie.