< Marcot op Carpinus Turczaninowii

In dit artikel laat ik je zien hoe je een boom kan verbeteren door middel van een marcot. De boom is eigendom van een van de leden van de Bonsaihut en alle credits aangaande de verzorging van de boom zijn dan ook voor hem.

De boom is een carpinus, een boom met veel potentie. Een goede takzetting, mooie tapsheid en een doorleefde stam. De boom heeft echter een groot nadeel: Een deel van de bestaande wortelvoet is afgestorven. Boven dit deel zit echter wel levende bast en na enig beraad werd er besloten om de boom te marcotteren.

De uiteindelijk beoogde boom zou weliswaar een wat minder dikke voet hebben, maar omdat door de marcot ook de hoogte van de boom gereduceerd zou worden zou er een krachtige en goede chuhin overblijven.

 

                                        

De voor en achterkant van de boom, December 2008

In de periode tussen 2006 en 2012 werd de takzetting aan de boom verbeterd. Alle takken welke verkeerd stonden of teveel waren in het ontwerp werden gecorrigeerd en/of verwijdert. Tussentijds werd de boom verpot en verder uitgebouwd.

 

                                           

Hierboven de boom in Maart 2012

Nadat er in 2014/2015 bleek dat er geen mogelijkheden waren om de boom te verbeteren met een wortelent, en het dode deel van de wortelvoet zich uitbreide werdt er besloten om er in het voorjaar van 2016 een marcot te zetten teneinde een betere boom over te houden.

De bestaande levende lijn trok zich meer en meer terug en het was tijd om te gaan voor een marcot. De vertakking van de boom is flink verbeterd en de verfijning al een heel eind op weg. De boom is super gezond en groeit krachtig: tijd voor een marcot.

 

Hierboven is goed te zien dat de boom zijn levende lijn steeds verder laat vallen, December 2015.

Er werd besloten om de marcot vroeg in het jaar te zetten. Eerst zou de boom uit mogen lopen en zodra het blad enigszins afgehard was zou er een marcot gezet worden.Om er voor te zorgen dat de uiteindelijke boom een zo breed mogelijke basis zou krijgen zouden we de marcot diagonaal op de stam zetten. Zodoende werd ook de toekomstige takzetting optimaal.

 

                                        

De lijn is afgetekend waar de schors verwijdert zal worden Er is goed te zien dat deze lijn niet loodrecht op de stam is gezet.

De bast tussen de witte lijnen wordt verwijdert. Om er zeker van te zijn dat het cambium is verwijdert wordt er ook nog geschraapt met een scherp mes tot op het kernhout. De rand waar de nieuwe wortels moeten groeien wordt bijgewerkt met een scherp mes. Een wortelnetje zal dienen als "pot"om de stam met marcot te zetten. Deze pot wordt gevuld met een mengsel van akadama en gezeefd spagnum.

 

                                             

De bast is tussen het dode en levende deel verwijdert.

Het is inmiddels Augustus 2016. De boom groeit goed en gezond. Hij laat geen takken vallen en het blad oogt groen en fris. Het lijkt erop of de marcot geen invloed heeft op het groeiproces van de boom. Ook zijn er veel nieuwe wortels te zien die zelfs door het wortelnet heen groeien. Onze marcot gaat voorspoedig. Ondanks dat er veel wortels zichbaar zijn en het vermoeden is dat onze "pot" volgroeid is met wortels wachten we met het scheiden van de marcot van de onderstam. Het seizoen is nog in volle gang en het is moeilijk in te schatten of de boom, vol in het loof, wel kan overleven op de wortels van de marcot. We zullen de onderstam en marcot pas scheiden als de boom stil staat en het blad is gevallen.

 

                                                

De wortels groeien door het netje.

December 2016, de bladeren zijn eindelijk van de boom en de boom. Erg laat dit jaar, vanwege de mooie nazomer en de zachte temperaturen was het groeizeizoen dit jaat erg lang. Gunstig want onze marcot kon zodoende lekker veel wortels aanmaken.

Het netje wordt verwijdert en er bliken erg veel wortels in het grondmengsel te zitten. De kluit is vast en er valt weinig akadama uit.

 

                                                  

De kluit van de marcot na het verwijderen van het netje.

De kluit is zo dich dat hij vlak boven het grondoppervlak van de schaal uitgekamt moet worden. Er is anders geen mogelijkheid om de marcot van de onderstam te scheiden. Het is een flinke stam met een diameter van ongeveer 20 cm.. Met de hand afzagen is een ondoenlijke klus dus hiervoor nemen we een recoupereer zaag. Hiermee is de klus zo geklaard.

 

                                                  

De marcot gescheiden van de onderstam.

Nadat de marcot is gescheiden van de onderstam wordt deze opgepot in een diepe schaal. Dit om de wortels volgend seizoen de ruimte te geven om flink uit te groeien en aan te sterken. Het volgend seizoen krijgt de boom rust en ruimte om meer wortels aan te maken en de bestaande wortels te verdikken. Pas het seizoen erop, het seizoen van 2018, zullen de wortels worden uitgekamt en zal er een selectie worden gemaakt van de wortels. Tot dan is het onduidelik, en hopen we erop dat de boom rondom wortels heeft gemaakt. Aan de verzorging zal het niet liggen!

 

De marcot opgepot en klaar voor een nieuwe fase naar bonsai!